Patarimai / Idėjos
Plaukų kaukė
1 valgomas šaukštas graikiško jogurto,
1 valgoma šaukštas kanapių sėklų aliejaus.
Sumaišyti ir ištepti plaukus nuo šaknų iki galiukų. Palaikyti apie 15 min. Plauti įpratai. Tinka pažeistiems, sausiems plaukams atgaivinti.
Kūno šveitiklis
100-200 g cukraus, 1 valgomas šaukštas medaus, 2-3 valgomi šaukštai linų sėmenų ar kanapių sėklų aliejaus.
Viską sumaišius sukamais judesiais nušveisti kūną. Nuplauti šiltu tekančiu vandeniu. Tinka po pirties. Pamaitina ir atgaivina odą.
Veido masažas
1 arbatinis šaukštelis linų sėmenų ar kanapių sėklų aliejaus.
Švelniais sukamais judesiais masažuoti veidą. Rekomenduojama naudoti 1 kartą per savaitę. Tinka bet kokio tipo odai.
Lūpų balzamas
2,5 g bičių vaško,
7,5 g linų sėmenų ar kanapių sėklų aliejaus,
1-4 lašai mėgstamo eterinio aliejaus.
Bičių vašką ištirpiname šilto vandens vonelėje, maišydami pilame aliejų, sulašiname eterinį aliejų. Viską gerai išmaišome ir supilame į lūpų balzamui pasiruoštą indelį. Naudojame, kai sustingta. Maitina ir apsaugo lūpas.
Apsauga nuo virusų
Dažnai ( apie 10 kartų per dieną ) nosies landas tepti kanapių sėklų aliejumi.
Trapučiai
2 saujos linų sėmenų, apie 50 g kieto smulkiai tarkuoto sūrio, apie 50 g smulkintų kanapių sėklų išspaudų, 2 kiaušinių baltymai, 2-3 šaukštai kanapių sėklų aliejaus, druska (galima ir nedėti- sūris suteiks sūrumo),prieskoniai.
Viską sumaišome, šaukštu ar mentele kepimo formoje formuojam paplotėlius. Kepame 160 laipsnių temperatūroje 20-30 min. Paliekame orkaitėje atvėsti. Tinka kaip užkandis ar kaip garnyras prie pagrindinio patiekalo.
Bazilikų pesto padažas su kanapių sėklų aliejumi
1 puodeliui bazilikų pesto reikės:
70-100 g bazilikų lapelių,
50 g mėgiamų riešutų arba sėklų,
60-120 ml kanapių sėklų aliejaus,
20-50 g kietojo sūrio (Parmezanas ar Džiugas) (galima gaminti ir be sūrio),
1-3 skiltelių česnako,
pagal skonį druskos, pipirų.
Gaminimas:
1. Pasirinktas žoleles, riešutus ar sėklas ir česnakus sutrinkite. Jei mėgstate pikantiškiau, česnako dėkite daugiau, o jeigu švelniau – dėkite mažiau arba visai nedėkite.
2. Sutrintą masę sumaišykite su kanapių sėklų aliejumi – jo pilkite daugiau, jeigu norite skystesnio padažo ir kiek mažiau, jei mėgstate tirštą pesto.
3. Suberkite smulkiai sutarkuotą kietąjį sūrį ir išmaišykite. Tikslų sūrio kiekį galite pasirinkti pagal savo skonį – kuo daugiau jo dėsite, tuo sodresnio skonio bus padažas. Taip pat kuo ilgesnio brandinimo sūrį pasirinksite (brandinimo laikas būna nurodytas ant kietojo sūrio pakuočių), tuo mažiau jo galite dėti, nes ilgiau brandinti sūriai būna intensyvesnio skonio.
4. Jeigu norisi, paruoštą pesto pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais. Papildomai galite įpilti šiek tiek citrinų sulčių – jos padeda subalansuoti skonį.
5. Sutrintu pesto padažu mėgaukitės iškart arba jį sudėkite į švarius stiklainėlius ir ant padažo viršaus užpilkite ploną sluoksnį aliejaus, kad padažas neišsausėtų, negestų ir laikykite šaldytuve. Kaskart pasimėgavę padažu, vėl užpilkite ant viršaus sluoksnelį aliejaus ir grąžinkite į šaldytuvą.
Jogurtinis salotų padažas su kanapių sėklų aliejumi
280 g graikiško tiršto jogurto,
2-3 valgomi šaukštai kanapių sėklų aliejaus,
1 valgomas šaukštas citrinų sulčių,
Skiltelė smulkiai sukapoto/suspausto česnako, krapų, druskos, pipirų.
Graikišką jogurtą, citrinų sultis ir česnaką išplakite šluotele. Plakdami supilkite aliejų. Pagadinkite druska, pipirais ir krapais. Laikykite sandariai užsuktame indelyje šaldytuve iki 2-3 dienų. Prieš tiekdami į stalą dar kartą perplakite šluotele.
Naminis majonezas
1 didelis kiaušinio trynys,
1,5 šaukštelis šviežiai spaustų citrinų sulčių,
1 šaukštelis baltojo vyno acto (papildomai reikės šiek tiek acto kiaušinio lukšto valymui),
0,5 šaukštelio druskos,
1 šaukštelio dižono garstyčių,
175 ml neutralaus skonio aliejaus ( galima naudoti linų sėmenų ).
Pirmiausiai vatos gabaliuką sudrėkinkite acte ir labai kruopščiai nuvalykite kiaušinio lukštą – tai gerokai sumažins tikimybę užsikrėsti salmonelioze. Atskirkite kaušinio baltymą nuo trynio. Naudosime tik pastarąjį.
Kiaušinio trynį, citrinų sultis, actą, garstyčias ir druską gerai išplakite šluotele iki vienalytės, ryškiai geltonos masės. Plakti reikėtų apie 30 sekundžių.
Tuomet labai lėtai visą laiką plakant supilkite 60 ml aliejaus. Aliejų pilti reikia tik po kelis lašelius, jo supylimas ir plakimas turėtų trukti apie 4 minutes.
Galiausiai taip pat lėtai, palaipsniui, nuolat plakant šluotele supilkite likusį aliejų. Šis majonezo gaminimo etapas turėtų trukti apie 8 minutes. Pamatysite, kaip aliejus įsiplaka į trynio masę, susidaro tiršta emulsija, majonezas ima šviesėti.
Suplaktą majonezą sudėkite į sterilų indelį, uždenkite ir atšaldykite. Laikykite šaldytuve iki savaitės.